Vukovar i okolica 2017-04-12T16:56:11+00:00

ŠTO SVE MOŽETE OTKRITI U VUKOVARSKO – SRIJEMSKOJ ŽUPANIJI

Muzeji – vučedolska kultura – najstariji europski grad – iločki podrumi – dvorci – Spačvanska šuma

Photo: Samir Kurtagić

Muzeji – vučedolska kultura – europska kolijevka piva – dvorac Eltz – barokni centar grada – ušće rijeke Vuke u Dunav

Barokni centar Vukovara

– Kuće marijaterezijanskog stila s baroknim lukovima nekada su pokazivale ekonomsku moć bogatijeg sloja vukovarskog građanstva. Danas je cijeli prostor zaštićen kao urbana povijesna cjelina

–  Grand hotel, najpoznatije djelo monumentalne historicističke arhitekture, izgrađen je krajem 19. st., a uz ugostiteljske sadržaje imao je i kazališnu dvoranu. Hotel je drugi puta prodan 1919. godine i to radnicima koji su ga kupili sredstvima od prodaje zadružnih udjela i pretvorili u Radnički dom

– Rodna kuća nobelovca Lavoslava Ružičke

– Palača srijemske županije sagrađena je u 18. Stoljeću i registrirana je kao spomenik kulture A kategorije i obnovljena u povijesnom izgledu

– Franjevački samostan i crkva sv. Filipa i Jakova. Gradnja samostana i crkve započeta je 24. lipnja 1723. godine i nastavljena kroz cijelo 18. stoljeće. Do ratnih razaranja, koja nisu poštedjela ni bogatu franjevačku baštinu, uključujuči i staru samostansku knjižnicu s 17000 svezaka, samostan s crkvom Sv. Filipa i Jakova bio je najstariji sačuvani barokni spomenik i uopće najstarija vukovarska građevina. Crkva i samostan zaštićeni su spomenik kulture.

– Vukovarska gimnazija osnovna je 1891. godine.

Dvorac Eltz

Gradnju Dvorca počeo je 1749. godine vlasnik vukovarskog feuda grof Anzelmo Kazimir Eltz. U početku je bio izgrađen samo središnji dio, a kasnije je Dvorac više puta dograđivan. Konačan izgled dobio je početkom 20.st. po nacrtima bečkog arhitekta Siedeka. Velikih je dimenzija, raskošne koncepcije, obiluje bogatstvom stilskih detalja. Ubraja se među najreprezentativnije objekte baroknog razdoblja na hrvatskom tlu. Od 1968. godine u Dvorcu Eltz smješten je Gradski muzej Vukovar. Zgrada je 1991. pretrpjela velika oštećenja, no danas je dvorac obnovljen i ponovo svojom veličanstvenošću ponosno stoji uz Dunav.

Stari vodotoranj

Izgrađen je 1913.g. na mjestu nekadašnje tržnice i jedan je od najstarijih takvih objekata u Hrvatskoj. Ing. J. Funtak i Karlovsky izveli su gradnju prema nacrtu J. Banheyera. Ispod vodotornja nalazi se bušeni zdenac i podzemna vodosprema, a na vrhu je još jedan rezervoar.

Vodotoranj

Drugi vukovarski vodotoranj, visok 50,33 metra sa spremnikom zapremnine 2150 prostorna metra izgrađen je 1968. godine, kao zamjena za dotadašnji vodotoranj. Autor ovog najpoznatijeg simbola grada Vukovara je arhitekt Petar Kušan, koji ga je projektirao u suradnji s konstruktorom Sergejem Kolobovim, za projektnu tvrtku Plan, čiji su bili zaposlenici. U Domovinskom ratu vodotoranj je direktno pogođen sa 640 projektila.

Centralna ljekarna Kirchbaum

Izgrađena je 1909. godine u duhu kasnog historicizma s naglašenim secesijskim detaljima. Na kutnom dijelu nalazila se najstarija vukovarska ljekarna koju je još od 1787. godine na nekoliko različitih lokacija vodila obitelj Kirchbaum.

Bećarski križ

Najstarije kameno raspelo u Vukovaru. Naziv je dobio zbog blizine nekadašnje zanatske škole za dječake. Nalazi se na trokutastom trgu na rubu baroknog središta grada.

Muzeji: Muzej vučedolske kulture, Muzej Vukovar Eltz, Memorijalni muzej Domovinskog rata, Muzejski prostor – mjesto sjećanja, Ovčara i groblje branitelja

Najstariji europski grad – prvi indoeruopski kalendar – Agatha Christie – rijeka Bosut – Ivan Kozarac

Osam stoljeća povijesti – najstarije naselje u Europi

Zahvaljujući svom povoljnom položaju na najsjevernijem meandru Bosuta i nadmorske visine od oko 88 metara koje je omogućavalo zaštitu od poplava, Vinkovci su bili prostor na kojem su se izmjenjivale kulture od mlađeg kamenog doba do danas. Većina prapovijesnih naselja smjestila se na toj visokoj lijevoj obali, a najveće i najdugotrajnije naselje nastalo je na desnom ušću potoka Ervenice u Bosut, na „Telu Tržnica“. Prve zajednice zemljoradnika naseljavaju ovo područje negdje oko 6200. g. pr. Krista donoseći keramiku, pripitomljene životinje i biljke. Vinkovci su kontinuirano naseljeni preko 8000 godina.

Orion

Na vučedolskom sloju u Vinkovcima pronađena je posuda s urezanim ukrasom koji prikazuje najpotpuniji indoeuropski kalendar zasnovan na astralnom simbolizmu sa zviježđima za sva četiri godišnja doba, čiji je nastanak datiran prije 2600.godine pr.Kr. Nastao je u isto vrijeme kada i sumerski i egipatski kalendar, ali ne predstavlja njihovu repliku, obzirom da je utemeljen na sjevernoj 45.paraleli. Klimatski uvjeti koji odgovaraju toj zemljopisnoj širini imaju za posljedicu četiri godišnja doba. Danas se motivi Oriona mogu vidjeti u šetnji prekrasnim parkom i pješačkom zonom na Trgu bana Josipa Šokčevića.

Arheološki park Sopot

Arheološki park Sopot se nalazi uz istoimeno izletište te objedinjuje 6 sopotskih kućica rekonstruiranih prema nalazima s tog lokaliteta. Sopotske kućice nekada su bile građene na područjima kao što su močvare, potoci i rijeke. Naziv su dobile po kulturi kojoj su pripadale, a koja se tako zove od 1971. Godine zahvaljujući arheologu prof. Dimitrijeviču. Arheološki park je povezan s centrom grada pješačko-biciklističkom stazom dugom 3 km.

Stalna izložba Hrvatskog željezničkog muzeja na kolodvoru Vinkovci

Na području Vinkovaca se nalazi od najvećih željezničkih čvorišta na mreži Hrvatskih željeznica. Željeznički čvor se sastoji od putničkog s 3 perona, te pet kolosjeka  i teretnog kolodvora s sedam kolosjeka. Stalna izložba „Životopis vinkovačkoga prometnog čvorišta“ prikaz je uspostave i djelovanja željezničkog sustava na vinkovačkom i širem čvorišnom području koji traje neprekidno od 1878. Vinkovačko željezničko čvorište spaja Zapadnu Europu s Dalekim istokom te Srednju Europu s izlaskom na Jadransko more. Ovdje je prolazio i jedan od najpoznatijih vlakova u povijesti željeznice – Orient Express!

U jednom od najpoznatijih kriminalističkih romana „Ubojstvo u Orient Expressu“ poznate engleske spisateljice Agathe Christie, ključni trenutak se odigrao upravo u Vinkovcima:

„That night, in Vinkovci, at about 23 minutes before 1:00 a.m., Poirot wakes to the sound of a scream…“

Po knjizi je snimljen i film koji je 1975. godine bio nominiran za 6 Oscara.

Rodna kuća Ivana Kozarca

U najstarijem dijelu Vinkovaca, na Krnjašu uz rijeku Bosut  nalazi se replika rodne kuće Ivana Kozarca. Izgrađena je po uzoru na vrijeme u kojem je u njoj živio Ivan Kozarac, početak 20. stoljeća s restauriranim namještajem iz vremena Kozarčeve mladosti. Posjetitelji se mogu upoznati s njegovim životom i vremenom u kojem je živio kroz audio i video projekcije, panoe s mnoštvom informacija o Kozarčevom životu i radu, dok se na fototapetama nalaze Ivanovi rukopisi. Na tlu, kroz stakleni pod se vidi stalni postav arheoloških nalaza pronađenih pri kopanju podruma i temelja. Pronađeni su najstariji nalazi u grobovima iz kamenog doba, koji datiraju oko 5700 pr. Kr.

Barokna jezgra Vinkovaca

Središnji trg Vinkovaca je izraziti primjer baroknog urbanizma kojim dominira gradski park, nastao 1868. godine u čijem se središtu nalazi spomenik Svetog Trojstva. U parku je i barokna župna crkva sv. Euzebija i Poliona izgračena 1777. godine. S jedne strane parka nalazi se zgrada Brodske imovne općine, izgrađene u secesijskom stilu na čijem se uglu nalazi spomen ploča Josipu Runjaninu, skladatelju hrvatske himne, rođenom u Vinkovcima. Nasuprot nje, nalazi se zgrada Gimnazije koja datira još iz 1879. godine. Sa druge strane Trga nalazi se jedna od najstarijih vinkovačkih zgrada, zgrada Gradskog muzeja Vinkovci koja datira iz 1776. godine, a odlikuju je karakteristike vojnokrajiškog baroknog graditeljstva. Nedalecentra grada, u tzv. Malom parku, nalazi se jedan od najvrednijih spomenika Vinkovaca, gotička crkva sv. Ilije na Meraji, sagrađena početkom 14. st. Vinkovci su grad s nekoliko zelenih trgova i parkova među kojima su najveće Lenije.

Grad vina, Iločki podrumi – dvorac Odescalchi – Principovac – rijeka Dunav

Srednjovjekovna jezgra Iloka

U srednjovjekovnom središtu grada Iloka, zaštićenom kulturno-povijesnom kompleksu najviše kategorije, nalaze se ostaci bazilike sv. Petra (iz 13. stoljeća) i srednjovjekovnog dvora, crkve i samostana sv. Ivana Kapistrana koju je prvi izgradio vojvoda Ugrin (u 14. stoljeću), tvrđava-zidine koje je podignuo Nikola Iločki (u 15. stoljeću). Iz razdoblja turske vladavine ostali su nam turbe i hamam (iz 16. stoljeća). Plemenitaška obitelj Odescalchi ostavila nam je dvorac i ispod njega stare vinske podrume (od 15. – 17. stoljeća), a tu su i kurija Baruna Brnjakovića (iz 18. stoljeća), kapelica sv. Ivana Nepomuka (iz 18. stoljeća) te lijepi park i perivoj (iz 18. – 19. stoljeća).

Dvorac Odescalchi – Muzej grada Iloka

Dvorac Odescalchi središnje je zdanje srednjevjekovne jezgre Iloka, u njemu je smješten Muzej grada Iloka dok se ipod zgrade nalaze poznati stari iločki podrumi. Dvorac Odescalchi impresivna je građevina nastala na osnovama dvora kralja Nikole Iločkog iz 15 stoljeća.

Vina i vinski podrumi

Vinogradarstvo i podrumarstvo u iločkom kraju imaju neprekinutu tradiciju od gotovo 1800 godina! Iločko vinogorje prvi jači razvoj dobija u 3. stoljeću, nakon ukidanja tadašnje zabrane za vinogradarstvo i vinarstvo u panonskim pokrajinama, rimskog cara Probusa koji je uveo nove kvalitetne sorte.

U 17. stoljeću su kneževi Odescalchi izgradili podrume ispod dvorca Odescalchi, posadili još kvalitetnije sorte te počeli s punjenjem vina u boce. Ovi stari podrumi koriste se i danas!  U Iloku je 1899. godine utemeljena Kraljevska vinogradarska škola koja je do danas izrasla u Višu školu za vinogradare, vinare i voćare.

Danas staru tradiciju uzgoja vinove loze i proizvodnje vina nastavljaju Iločki podrumi d.d. te manje obiteljske vinarije koji se okreću i razvoju tzv. vinskog turizma. Posjetitelji se mogu upoznati s  tipičnim srijemskim podruma ukopanim u brdo ili ispod kuće (tzv. kelbovani podrumi) i naravno kvalitetnim vinima iločkog kraja. Sorte koje možete kušati i kupiti u Iloku su: graševina, chardonnay, bijeli pinot, sivi pinot, rajnski rizling, silvanac i traminac od bijelih, te pinot crni, frankovka i cabernet sauvignon od crnih sorti.

Ilok je posebno poznat po tramincu. Dokaz tome je i zanimljiva činjenica da su se iločki traminac i silvanac služili na engleskom dvoru prigodom krunidbe kraljice Elizabete II. 02. lipnja 1953. godine.

Na brežuljku nadomak Iloka, smjestio se dvorac Principovac izgrađen još 1864.godine kao ljetna rezidencija kneževske obitelji Odescalchi koja je ovdje boravila u vrijeme lova i berbe grožđa. S Principovca se pruža prekrasan pogled na Ilok, Srijem i Bačku.

U Iloku se još može istražiti: Dunavske cyclo rute, pješačka staza Liska i „Sultans trail“ (hiking ruta), vožnja čamcem  ili jedinstvena prilika za vožnju riječnim brodom.

Graničarski čardak u Županji

Županjsi čarada registirirani je spomenik kulture te pripada tipu zatvorene stražarnice s trijemom. Jedini je takav očuvani primjerak vojnokrajiške obrambene arhitekture na području Hrvatske, građen početkom 19. stoljeća. Danas je Graničarski čardak u Županji zgrada Zavičajnog muzeja Stjepana Grubera osnovanog 1953. Nalazi se na obali Save, obnovljen i uređen djeluje kao da ni do danas nije izgubio svoju prvotnu funkciju. Nekih dana u godini članovi Konjogojske udruge odjenu svečane graničarske odore i na konjima proču nasipom uz čardak oživljavajući tako nekadašnje dane i manje poznate povijesne običaje.

Spačvanska šuma

Spačvanska šuma spada među najveće cjelovite šume hrasta lužnjaka u Europi. Zbog svoje veličine od 400.000 ha velika je poput otoka Krka. Spačvanska šuma čini jednu petinu svih hrastovih šuma u Hrvatskoj.

*Šokačko sijelo –  najstarija i najveća manifestacija tradicijske kulture Županjskog kraja koja se organizira još od 24. veljače 1968.

*Cesta zlatne niti – Posjet Zavičajnom muzeju Stjepana Grubera u Županji i Šumarskom muzeju u Bošnjacima, vožnja zaprežnim kolima, fijakerom ili jahanje u prirodi, kušanje voćnih rakija i likera uz slavonsku gastro ponudu i tamburaše, posjet seoskim domaćinstvima uz predstavljanje tradicijskih rukotvorina: zlatoveza, šlinge, šaranja tikvica … uz mogućnost oblačenja u tradicijsku narodnu nošnju te obilazak izletišta, ribnjaka i rijeka

Otočka suvara

Otočka suvara registrirani je spomenik najviše kulturne vrijednosti koja Otok svrstava među 13 lokacija u Republici Hrvatskoj sa statusom etno-muzeja na otvorenom. Suvara je mlin na suhi pogon. Okrugla je, građena opekom i s hrastovom krovnom konstrukcijom. Konj je pokretačka snaga mlinskog kola kojim su se mljeli pšenica, ječam, zob i kukuruz. Otočka suvara jedini je sačuvan takav objekt u Hrvatskoj, ali i ovom dijelu Europe. Nekada ih je u Otoku bilo osam, a ovu jedinu danas sačuvanu na kojoj je urezbarena 1863. godina, mještani još zovu Tomašićeva ili Klarina suvara.

Virovi i Vir grad

Virovi su zaštićeni krajolik Vukovarsko-srijemske županije čije područje obuhvaća rječicu Virovi i okolnu šumu hrasta lužnjaka. Zbog svoje gotovo netaknute prirode ovdje su sačuvane autohtone vrste ptica, kakve ornitolozi mogu naći samo u predjelu tog neobičnog vodotoka te ribe kakvih ima samo u tom šumskom potoku.

U neposrednoj blizini otočkih Virova nalaze se jedva vidljivi ostatci Vir grada, bivše utvrde podignute u 14. i 15. stoljeću radi obrane od Turaka.

Biciklistička ruta Srijem i Dunav