Slavonski Brod i okolica 2017-04-07T16:23:30+00:00

ŠTO SVE MOŽETE OTKRITI U BRODSKO – POSAVSKOJ ŽUPANIJI

Tvrđava – Franjevački samostan – pivo Bošnjak – kula Gračanica – ljubavna priča Malene i Klepetana

Photo: TZ Slavonski Brod

Tvrđava – Franjevački samostan – obitelj Brlić – Tambure – ljubavna priča Malene i Klepetana

Tvrđava Brod

U periodu između 1715. – 1780. Austrija gradi Carsku i kraljevsku pograničnu tvrđavu Brod u Slavoniji. Bila je vrlo važno strateško i prometno mjesto koje je kontroliralo granični prijelaz prema Turskoj, ali je i povezivalo glavne trgovačke putove. Gradili su je seljaci graničari, 634 ljudi te 53 konjske zaprege dnevno za prijevoz materijala. Zidana je zemljanim nabojem, opekom, drvetom, djelomično kamenom u pravilni zvjezdoliki oblik, zauzimala je oko 33 ha, a trebala je biti dovoljno velika za smještaj 4 tisuće vojnika i 150 topova. Brod se tijekom cijelog 18. i dijelom 19. stoljeća sastojao od malih drvenih kućica koje su u slučaju turskog napada trebale biti porušene kako bi artiljerija imala slobodan brisani prostor oko tvrđave. U slučaju opsade tvrđave, neprijatelju bi trebalo više od 40 dana za zauzimanje čitave tvrđave.

Franjevački samostan (barok)

Prvi samostan franjevci grade 1694. Kamen temeljac nove crkve postavio je barun Ivan Trenk 12. kolovoza 1723., gradnju je vodio fra Ivan Naračić. Temelji crkve i samostana su preko tri i pol metra debeli, a zidovi dva. Dugačka je 38 m, široka 13,5 m i visoka 13 m pa zbog svojih dimenzija predstavlja najveću crkvu u Slavoniji. U samostanu se nalaze knjižnica, arhiv, poznata kronika i glazbeni arhiv koji svjedoće kulturi i školstvu koje potječe iz samostana još od kraja 17. stoljeća. Obnova samostana započela je 1983. te i danas traje. Franjevci vode od 1995. brodsku Klasičnu gimnaziju.

Kuća obitelji Brlić

Na današnjem Trgu Ivane Brlić-Mažuranić, tadašnjem Trgu bana Jelačića br. 5, 1885. godine izgrađena je reprezentativna neoklasicistička jednokatnica na mjestu prijašnje kuće obitelji Brlić koja je izgorjela 1882. u požaru. Tu kuću izgradio je dr. Ignjat Brlić za svoje sinovce Vatroslava i Dobroslava. U prizemlju se nalazio prostor za trgovinu, a na katu je bio stan za obitelj u kojem je živjela i Ivana Brlić-Mažuranić, udavši se za Vatroslava Brlića 1892. godine.  U kući obitelji Brlić nalazi se knjižnica i arhiv od izuzetne vrijednosti, ne samo zbog povijesti i očuvanja baštine, ona predstavlja cjelokupnu baštinu obitelji Brlić, stoljetno obiteljsko naslijeđe.

Muzej tambura

Prvi svjetski muzej tambura nalazi se u obnovljenom kazamatu tvrđave Brod s više od 60 ručno izrađenih eksponata i multimedijalnim prezentacijama te se može sudjelovati u kreativnim radionicama na kojima se izrađuju žičani instrumenti.

3D

U Slavonskom Brodu se na površini od 1.300 kvadratnih metara, nalazi najveća oslikana trodimenzionalna slika na svijetu.

Brodski Varoš

Gradsko naselje Slavonskog Broda i dom svjetski poznatog para Malene i Klepetana te “šaptača rodama” Stjepana Vokića.

Posjetite još:  Muzej Brodskog Posavlja, Galerija umjetnina Grada Slavonskog Broda

Spomen galerija Ivan Meštrović – Vrpolje

Najpoznatiji hrvatski kipar svjetskog ugleda rođen je u Vrplju 1883. godine. Spomen galerija Ivan Meštrović je otvorena 1972. godine u Vrpolju sa stalnim postavom u sklopu kojeg se može razgledavati 40 –ak njegova djela, veliki broj publikacija i dokumentacije o njegovim djelima i životu. Također je moguć i posjet župnoj crkvi Rođenja sv. Ivana Krstitelja u kojoj je Ivan Meštrović kršten. U župnoj se crkvi nalazi krstionica i Meštrovićev brončani kip Ivana Krstitelja.

Prirodni rezervat Gajna

Istočno od Slavonskog broda se nalazi slavonski prisavski pašnjak, oplemenjen močvarnom florom i faunom. Zaštićeni je značajni krajobraz, smješten između dva sela Oprisavci i Poljanci s površinom većom od 300 ha. Na ovaj se pašnjak stoljećima dovodila stoka na ispašu pa tako i danas stanovnici okolnih sela dovode domaće životinje na tradicionalnu ispašu. Na Gajni je pronađeno 12 vrsta sisavaca, 37 vrsta ptica, 11 vrsta vodozemaca i gmazova, 24 vrste riba, kao i čak 39 vrsta biljaka strogo zaštićenih i zaštićenih vrsta te dvije vrste šišmiša, sivi dugoušan i veliki šišmiš, koj spadaju u kategoriju “pred izumiranjem”.

 Stupnički dvori

Hotel i vinarija Stupnički Dvori obuhvaća poznati restoran koji nudi tradicionalne specijalitete i vinariju s domaćim vinima. Hotel je okružen prekrasnim vinogradima na brežuljcima, a nalazi se u blizini Slavonskog Broda.

Gradski muzej u Novoj Gradiški

U muzejskim zbirkama nalaze se brojni predmeti koji datiraju još iz vremena prapovijesti kao što je kultna figura od prije 5.tis.pr.Kr., prapovijesni artefakt pronađen na brdu Slavča i prozvan „Venera sa Slavče“.

Kula Gračanica

Iako u prilično ruševnom stanju, ova građevina je danas najsačuvanija srednjovjekovna utvrda u novogradiškoj okolici. Zapravo se ne zna kada je izgrađena i tko je zapravo gradio, ali postoje neke tvrdnje da postoji mogućnost da iza ovog zanimljive kule stoje ni manje, ni više, nego Templari. U svakom slučaju, riječ je o pravom arheološkom biseru, smještenom kod Baćinog dola.

Prašnik i Muški Bunar

Prašnik”  je ostatak slavonske prašume hrasta lužnjaka, zaštićen kao specijalni rezervat šumske vegetacije. Prostire se na 53 hektara, gdje je očuvano oko tisuću starih stabala čuvenog hrasta lužnjaka, starosti između 250-300 godina, a nalazi se nedaleko Stare Gradiške. Nedaleko Okučana, na krajnjem zapadu županije, nalazi se zaštićena stoljetna šuma graba “Muški Bunar” . Šuma je proglašena zaštićenim područjem.

Kušaonica domaćeg piva Bošnjak

Još od davnih vremena, na ovom se seoskom domaćinstvu kuhalo pivo. Nekada ga je spremala prabaka, a danas ga kuhaju Mario i Dario, njezini praunici. Iz tih davnih vremena kada se pivo čuvalo u zemljanim ćupovima, potječe i recept kuhanja rakije od kukuruza.
Uz pivo kuhano na seoskom domaćinstvu, možete kušati pivsku rakijicu, te likere spravljene na njenoj bazi. Uz pivo i rakijicu, u ponudi su i neizostavne slavonske delicije poput kulina, slanine, čvaraka, švargle, ali i slanih kiflica i domaćih kolača.

Posjetite još: Eko-etno selo stara Kapela, imanje “Matin i Anin stan” – Gornji Crnogovci, “Slavonski sokak” – Novi Varoš, Seljačko domaćinstvo “Opođe” – Cernik