10 razloga zašto je baš Osijek najromantičniji grad u Hrvatskoj

Što je zapravo romantika? Doživljavaju li je svi podjednako isto? Je li moguće da su iste stvari romantične i ženama i muškarcima? Bi li romantika mogla biti onaj osjećaj bliskosti s drugim ljudskim bićem, vrijeme koje provodite skupa posvećeni jedno drugome? Ili je romantika samo lijep prizor s ‘ah’ efektom?

Iz kojeg god kuta krenuli u potragu za odgovorima na ova pitanja… sve ćete odgovore naći u Osijeku. I baš bi zato Osijek trebao biti najromantičniji grad u Hrvatskoj.

Foto: Samir Kurtagić

1.VOŽNJA FIJAKEROM – Može li išta biti romantičnije od vožnje fijakerom? Zamislite… Fijaker, dva prekrasna konja, kočijaši u lijepim odorama i vas dvoje pokriveni dekicom s bocom slavonskog ili baranjskog vina, upoznajete osječke barokne, secesijske građevine, trgove, parkove, rijeku…

Foto: Samir Kurtagić

2. ŠETNJA UZ DRAVU – Bilo da ste entuzijastično, novopečeno zaljubljeni ili stari, monotonijom izlizani par, šetnja uz Dravu uvijek budi onaj neki osjećaj… Bilo da razgovarate ili šutite u ugodnoj tišini ispunjenoj bliskošću, šetnja uz rijeku s pogledom na grad i viseći most je sigurno jedna od najromantičnijih stvari koju možete napraviti zajedno, a ne košta ništa.

Foto: Samir Kurtagić

3. KLUPICA U PARKU – Osijek je zeleni grad, grad parkova pa čak i kad je zelenilo prekriveno snijegom, osječki parkovi odišu romantikom. Možda nećete moći sjediti dugo na nekoj od klupa, u jednom od 17 osječkih parkova, baš u vrijeme Valentinova, ali koliko vam treba vremena za izreći one dvije slatke riječi: VOLIM TE?

Foto: Samir Kurtagić

4. BAROKNA TVRĐA – Zvjezdolika osječka utvrda izgrađena je u prvoj polovici 18. stoljeća. Kroz njezin prekrasan Trg. sv. Trojstva, Vodena vrata, dva sačuvana bastiona i ulice još uvijek struje prošla vremena u kojima su nekada šetale dame u romantičnim haljinama, s lijepim šeširima i suncobranima, a gospoda u finim odijelima, s džepnim satovima i cilindrima. Ukoliko želite otkriti malo više o osječkoj povijesti, u Tvrđi možete posjetiti Muzej Slavonije.

Foto: Samir Kurtagić

5. AKTIVNOSTI ZA ZALJUBLJENE – Ne one na koje ste prvo pomisliliPar čine dvije osobe, različitih osobnosti i različitih interesa. Ona bi rado na masažu, dok bi on radije vozio bicikl. Ona bi u kazalište na operu, on u kino na nabrijanu pucačinu. Ona bi u shoping, a on, naravno na utakmicu. Ona bi u neki fini lokal na čašu vina, on u bučnu pivnicu. Ona bi se vozila u fijakeru, a on bi jahao na konju… Sve navedeno su najvjerojatnije stereotipi, ali shvatili ste bit. Žrtvujte se nekad i udovoljite osobi koju volite pa zajašite tog konja ili odite u kazalište koji put. I da, dođite u Osijek jer Osijek ima sve to.

Foto: Samir Kurtagić

6. ČAROLIJE DOBRE KLOPE, VINA, PIVA I RAKIJE – Ima ona stara koja kaže kak’ put do muškog srca ide kroz želudac. Možda bi bilo apsolutno romantično provesti večer kuhajući skupa… možda, u nekom filmu. Puno je praktičnije za oboje, otići u neki od brojnih osječkih restorana, ali i kušaonicu piva, vina, slastičarnicu, kavanu i prepustiti se užicima za vaša nepca u ugodnoj atmosferi gostoljubivih Slavonaca.

Foto: Samir Kurtagić

7. LICITARSKO SRCE I UNESCO – Umijeće izrade licitara uvršteno je na UNESCO-vu listu nematerijalne svjetske baštine, a jedna licitarska radionica se nalazi upravo u Osijeku, radionica Blažeković. Znate li čemu služi maleno ogledalce u sredini licitarskog srca? Onaj tko vam ga je poklonio poručuje tko mu je u srcu, dovoljno je da samo pogledate u ogledalce i znat ćete o kome je riječ. Poklonite i vi nekome – srce.

Foto: Samir Kurtagić

8. LABUDOVI I RODE – Jedan od najčešćih simbola ljubavi su labudovi koji spojeni, jedan nasuprot drugome čine oblik srca. Jeste li znali da labudovi cijeli život provedu samo s jednom partnericom/partnerom i zajedno, potpuno ravnopravno sudjeluju u podizanju svojih mladunaca? Tako i rode, jednom kad se ‘zaljube’ ostaju skupa zauvijek. Baš poput Malene i Klepetana. Klepetan svake godine preleti 13.500 km kako bi se vratio svojoj dragoj. U samom osječkom centru možete vidjeti dva rodina gnijezda, dok u obližnjoj Baranji možete bolje uživati u gracioznosti i ljepoti ovih prekrasnih ptica.

Foto: Samir Kurtagić

9. ROMANTIČNI SMJEŠTAJ – Ponuda smještaja u Osijeku je raznolika, za svakog po nešto po osobnoj želji i ukusu. Ali, romantika… eh. Od ljupkih hotela do barokne gostinjske kuće u Tvrđi, izbora i za romantične ima.

Foto: Samir Kurtagić

10. SRCE SLAVONIJE I BARANJE – Uvijek volim naglasiti kako je Slavonija praktično loptasta, sve je nekako na okupu i svugdje se može doći u par sati. Ukoliko želite još malo romantike, a prošli ste Osijek uzduž i poprijeko, uputite se u istraživanje drugih prekrasnih slavonskih gradova. Obiđite dvorce u Vukovaru, Našicama, Donjem Miholjcu ili Baranji. Istražite vinske ceste istočne Hrvatske. Otkrijte prekrasne prirodne krajolike, parkove prirode Kopački rit i Papuk te njihove stanovnike. Livade, vinograde, pitoreskna sela, saznajte njihove priče, legende i upoznajte lokalne običaje… onako, samo vas dvoje.

Foto: Samir Kurtagić

Dalo bi se još štogod romantičnog otkriti u ovom šarmantom i samozatajnom gradu na Dravi. To ostavljam vama. Dođite u Osijek i otkrijte sami.

Za sve dodatne informacije, slobodno me kontaktirajte na info@bohotravelart.com

Za sve koji vole već složene ideje, pogledajte ponudu već gotovog dvodnevnog paketa  http://whattovisit.in/hr_HR/online-kupovina/valentinovo-u-osijeku-i-baranji

2017-04-01T17:44:06+00:00 February 7th, 2017|

Leave A Comment