Kakve veze PIVO, POVIJEST & KULTURA imaju s TURIZMOM?

Imaju puno, a najzanimljivije su priče koje povezuju način života ljudi koji su prije 5 tisuća godina živjeli na području istočne Slavonije s ljudima koji danas tu žive i ljudima koji pričaju te priče, interpretatorima baštine, pripovjedačima – storytellerima, zahvaljujući kojima KULTURA I POVIJEST NISU DOSADNI!

Dakle, KULTURA I POVIJEST! Ne želim pisati u ime svih pa čak ni u ime većine, pisat ću u svoje ime, a vjerujem da će se mnogi laici složiti sa mnom. U meni, ‘kulturnom civilu’, ova dva pojma dugi niz godina nisu budila ni osjećaje, ni zainteresiranost… automatski sam ih ‘deletirala’. Zašto je tome tako? Zato što godine, pojmovi, imena i prezimena, suhoparni ‘bla, bla’ podaci padaju u sivu zonu, zonu ispod radara čije vibre nisam hvatala i samo bi prešla preko njih. Kakva šteta!

No, kako se ono kaže? “Nikad nije kasno da se ljubi strasno” tako se i meni dogodio ‘klik trenutak’ u kojem sam stvari počela gledati drugim očima pa se strasno zaljubila baš u KULTURU I POVIJEST. Koji me to faktor prebacio iz sive zone u zonu punu sjajnih boja i super zanimljivih događaja? Faktor je zapravo bio moj posao, turizam, a onda i tipično ženska radoznalost. Blink, blink, dva treptaja okom i nađoh se u zemlji čudesa u kojoj sam shvatila da kultura nije dosadna, kao što ni povijest nije gomila turobnih podataka. KULTURA JE KREATIVNA, a POVIJEST PRŠTI ŽIVOTOM I DOGAĐANJIMA kakve ne mogu osmisliti ni najkreativniji autori akcijskih i avanturističkih filmova, da ne kažem južnoameričkih i turskih TV sapunica, odnosno telenovela.

I tako, dođoh do naslova ovog zapisa bloga, kakve veze PIVO, POVIJEST & KULTURA imaju s TURIZMOM?

U prvoj polovici ovog mjeseca organiziran je edukativno zabavni panel pod nazivom “PRVA ZDRAVICA – NEKADA I DANAS” u Muzeju Slavonije u Osijeku. Nažalost, nisam bila prisutna, ali upravo je ovaj događaj potvrdio moja uvjerenja i moj put na kojem vas želim poticati da naučite nešto novo, otkrijete nove svjetove, doživite nove spoznaje i probudite osjećaje od kojih ćete se osjećati ispunjeno, sretno, entuzijastično… naprosto sjajno! Jer, turizam nije samo pojam ‘kupanja i sunčanja, kruha i paštete’, kao što ni život nije samo pojam ‘ića, pića, rada i reprodukcije’.

Isto tako, pivo nije samo tekućina od koje ćete se nacvrckati, utažiti žeđ i nesvjesno gutati u stanju euforičnog gledanja utakmice ili u društvu, kako bi Osječani rekli, legica i lega uz neki roštilj. Puno ćete propustiti ako malo više ne pročeprkate temu o pivu.

Egipćani su proizvodili pivo prije 5 tisuća godina, ali proizvodili smo ga i mi, odnosno Vučedolci pa bi se dalo zaključiti da je Slavonija, odnosno Vukovar, odnosno Vučedol, europska kolijevka piva! Ha! Što kažete na to?

Ništa u našim životima ne bi trebali uzimati zdravo za gotovo. Sve oko nas ima priču i ako malo bolje razmislite, upravo te priče životu daju smislenost.

I upamtite, povijest nije samo učiteljica života jer često nismo spremni učiti iz tuđih grešaka. Povijest je i motivacija za ulaganje u sebe i svoje mogućnosti jer… ako su Vučedolci mogli proizvoditi pivo prije 5 tisuća godina, kolike silne pivske divote smo u stanju imati danas? Dođite u Osijek i otkrijte! A onda, jednom kad se odlučite doći u Slavoniju, dozvolite da vam ispričam i priču o pivu sa svim njezinim protagonistima: muzejima, pripovjedačima, proizvođačima, kušaonicama i još ponekim iznenađenjima. Do tada, proučite predloženi program ture Kušanja craft piva u Osijeku.

KUŠANJE CRAFT PIVA Jeste li znali da se proizvodnja piva u Slavoniji odvija još od prapovijesti?

Kultura proizvodnje piva u Slavoniji potječe još iz vremena vučedolske kulture iz 3. st. pr. Kr., s područja današnjeg grada Vukovara. Upoznajte se s pričom o prapovijesnom pivu u Muzeju Slavonije, smještenom u starom dijelu grada Osijeka, Tvrđi. Saznajte kako se pivo proizvodilo u to davno doba, koju je ulogu imalo u prehrani i kako su izgledale tadašnje ‘krigle’ za pivo.

Nakon posjeta muzeju, slijedi ruta po kojoj ćemo obilaziti osječke pivnice. U laganoj 20 minutnoj šetnji od Tvrđe do prve pivnice proći ćemo uz poznate osječke parkove, kraj prekrasnih secesijskih kuća i velike gradske tržnice. Na ovoj osječkoj pivskoj turi ćete se kratko upoznati i s BEER & FOOD konceptom, odnosno naučit ćete koja se jela najbolje slažu uz pivo. Nakon zakuske sa slavonskim delicijama i pivom koje uz njih paše, prava se čarolija krije u kušaonici piva “Gajba”. U “Gajbi” ćete o pivu naučiti sve što bi jedan pravi obožavatelj piva trebao znati, vrste piva, kako se proizvodi, od čega, iz čega se pije te na kraju proći kušalicu od 6 vrsti točenih craft piva. Nakon priče o pivu i kratke edukacije svratit ćemo do još jedne osječke pivnice u kojoj možete nagraditi svoje nepce s nekim od piva po izboru.

Što je uključeno?

Vodič, posjet muzeju, zakuska, kušanje piva i kratka edukacija, pivo po izboru

 Napomena:

  • Mlađima od 18 godina nije dozvoljeno sudjelovati na ovoj turi
  • Obzirom da je u turu uključena i određena količina hodanja, molimo da nam javite ukoliko dodatno želite uključiti uslugu prijevoza
  • Priču o pivu je moguće proširiti na trodnevnoj turi PIVSKIM PUTOVIMA SLAVONIJE gdje ćete imati priliku posjetiti Vučedol, europsku kolijevku piva te slavonske craft pivovare u Vukovaru, Vinkovcima, Požegi…

Upustite se u avanturu i upoznajte Osijek kroz povijesnu priču o pivu!

2017-04-01T17:33:20+00:00 January 22nd, 2017|

Leave A Comment