30 stvari koje možete raditi u Slavoniji i Baranji

Slijedi popis aktivnosti koje možete raditi, iskusiti, naučiti, posjetiti, napraviti, okusiti i doživjeti u Slavoniji, Baranji, ali i Srijemu, Podravini, Posavini – području istočne Hrvatske.

Aktivnost i avanturizam – biti u pokretu

1. BICIKLIZAM – Cijela Slavonija isprepletena je mrežom biciklističkih staza. Kroz nju prolaze čak dvije značajne međunarodne rute: Dravska i Dunavska ruta, kao dio ruta EuroVelo 6 i EuroVelo 13. Osim ravničarskog dijela pogodnog za cestovni biciklizam, zapadni dio Slavonije pruža mogućnost i za brdski biciklizam, označenim biciklističkim stazama šumskih i brdskih predjela Papuka, Krndije i Bilogore. Slavonske biciklističke staze vode kroz polja, sela, šume, vinograde, izletišta i domaćinstava gdje se možete zaustaviti i okrijepiti poznatom slavonskom gastronomijom i vrhunskim vinima, ali i odsjesti u jednom od bike friendly smještaja.

Photo: Mario Koren

2. LETENJE – Nije šala. Za sve zaljubljenike u letačke aktivnosti, ali i one koji se nisu u tome okušali, a željeli bi, Slavonija obiluje letačkim, paragliding, aero i zrakoplovnim klubovima.

3. PLANINARENJE, HIKING, PENJANJE – Ni ovo nije šala. U Slavoniji je doista moguće planinariti, ići na hiking ili sportsko penjanje zahvaljujući veličanstvenom Papuku, Požeškoj gori, Psunju, Krndiji, Dilj gori. U Slavoniji postoje 24 planinarske udruge i 17 planinarskih objekata. Prvo penjalište u Slavoniji uređeno je u blizini Velike, na lokalitetu Sokoline. Brojne planinarske i tematske staze sigurno će oduševiti ljubitelje hikinga i pješačenja.

Photo: Anita Budimir

4. JAHANJE – Jahanje pruža nezaboravno iskustvo, mogućnost otkrivanja slavonsko baranjskih krajozbraza u društvu prekrasne i plemenite životinje – konja. Mogućnosti su razne, konjičkih klubova je puno, kao i obiteljskih gospodarstava koja nude škole jahanja, ali i terensko jahanje pa čak i smještaj za konje.

5. STRELJAŠTVO, PAINTBALL – Streljaštvo u Slavoniji ima dugu tradiciju, Građansko streljačko društvo u Osijeku, utemeljeno davne 1784. godine, najstarije je sportsko društvo u Hrvatskoj. Kao sport je više individualnog karaktera, svoje pucačke sposobnosti možete isprobati u jednom od strelišta kao što je Pampas u Osijeku ili Bzenica kraj Pleternice. Za one sklonije timskom druženju idealan bi bio paintball, recimo na području Baranje.

6. KANUING – jedan od načina na koji se može otkriti, ali i doživjeti vodeni svijet divlje Baranje je vožnja kanuima. Vodena prostranstva, zvukovi ptica, šum pokreta vesala i kanua koji reže vodu i onaj osjećaj da ste u srcu netaknute prirode…može li kontakt s prirodom biti neposredniji od tog? Vožnja na staroj Dravi, Dunavu ili kroz Kopački rit kanuom je avantura koju ne bi trebali propustiti.

Photo: PP Kopački rit7. OFF ROAD – Što ne bi malo popustili konce i upustili se u uzbudljivu vožnju Baranjom? Malo adrenalina i novih iskustva uvijek dobro dođe. Svatko od nas bi s vremena na vrijeme trebao pustiti onoj divljoj strani sebe da dođe na svoje. Off road vožnja kroz Baranju je jedan od načina da učinite upravo to.

Photo: Tri mudraca

8. KUPANJE, PLIVANJE – Nije plavo, nije bistro, nije slano i teže se pluta… ali, definitivno može biti doživljaj. Ovisno o vašim sklonostima i željama, možete birati između gradskih kupališta kao što je npr. kupalište Poloj uz Savu u Slavonskom Brodu ili Copacabana, u osječkom slengu Kopika, uz Dravu u Osijeku, riječnih i jezerskih plaža u prirodi ili izletištima. Kupati se može i na jezerima poput đakovačkog jezera Borovik, orahovačkog jezera, prirodnom jezeru Đola u Dardi. Za izvrsne plivače Dunav je prilično dobar izazov, na plažama u Batini, Aljmašu, vukovarskoj adi… Ne treba preskočiti ni bazene u Kneževim Vinogradima, Velikoj, Bizovačkim toplicama….

Photo: Anita Budimir

9. ADRENALINSKI PARK – U Zlatnoj Gredi, u sred Kopačkog rita, smješten je prvi i za sada jedini adrenalinski park u istočnom dijelu Hrvatske. Jedna od tri razine adrenalinskog parka u Baranji je i razina napravljena za najmlađe, predškolsku i školsku djecu staru do 10 godina, tako da i oni, što se avantura tiče, mogu doći na svoje.

Priroda i Divljina – istražiti i doživjeti

10. PROMATRANJE PTICA – Promatranje ptica, poznato još kao birdwatching, vrlo je popularno u svijetu, a Kopački rit u Baranji jedan je od najvećih ornitoloških rezervata u Europi. U Kopačkom ritu do sada je zabilježeno 297 vrsta ptica, među kojima su mnoge, poput orla štekavca, zaštićene i u svjetskim razmjerima. Ovdje se mogu pronaći rijetke ptice, sive čaplje, crne rode, divlje guske, velike bijele čaplje…Tijekom jednog dana je moguće vidjeti do 60tak različitih vrsti ptica.

Photo: Mario Romulić

11. PROMATRANJE SAMONIKLOG BILJA – Sastavni smo dio prirode i sve se češće toga prisjetimo, osobito kad želimo nešto zdravo pojesti, popiti iscjeljujući čaj ili dodati koji začin jelima koja spremamo. Odlaskom u prirodu imamo priliku naučiti prepoznati jestivo bilje, za što se koristi, ali i dobiti uvid kako biljke koje doma koristimo kao čaj ili sipamo iz kesice kao dodatak jelu, izgledaju u svom izvornom obliku i prirodnom staništu.

Photo: Anita Budimir

12. FOTO SAFARI – Uklopiti se u okruženje i čekati pravi trenutak za napraviti savršenu fotografiju jednog od stanovnika netaknute prirode – kakav sjajan osjećaj! Divlja svinja, jelen, lisičji brlog i lisice, labudovi i druge ptice, vidre, dabrovi, kune, kukci, vodozemci i gmazovi… sve su to stanovnci Parka prirode Kopačkog rita koje je moguće uhvatiti, ali samo fotoaparatom.

Photo: Mario Romulić

13. OBILAZAK PARKOVA PRIRODE I ŠUMA – u Slavoniji i Baranji se nalaze dva parka prirode: Kopački rit i Papuk. No, osim njih mogu se naći još brojni drugi značajni prirodni resursi poput prašuma jele, bukve, hrasta ili značajni krajobrazi poput Križnice ili spomenici prirode ili park šume kao što je Jankovac.

Photo: Anita Budimir

14. ŠETNJA PARKOVIMA I PERIVOJIMA – Kad ste zadnji put šetali parkom? Valpovački perivoj s park-šumom očuvan je izvorni tip engleskog pejzažnog parka, što je u Hrvatskoj prilično rijetko te ga čini jednim od najvrijednijih primjera parkovne arhitekture Hrvatske. U tom se perivoju nalazi 121 vrsta drveća i rijetkog ukrasnog grmlja. Spomenike parkovne arhitekture s baroknim elementima, oblikovane još u 18. st., možemo naći u Virovitici i Slatini.  Osijek ima 17 parkova, Park kralja Petra Krešimira IV.  je postao prvi spomenik parkovne arhitekture u Hrvatskoj u kojem se nalaze interaktivne ploče i  70 ploča s QR kodovima pomoću kojih možete doznati podatke o 300 stabala i 36 različitih vrsta grmlja ovog parka.

Photo: Boho Travel Art- osječki parkovi

Povijest i kultura – posjetiti

15. ARHEOLOŠKA NALAZIŠTA – Najpoznatiji, ali ne i jedini arheološki lokalitet Vučedol, smješten kraj Vukovara, jedan je od najznačajnijih arheoloških lokaliteta u Europi. Osim Vučedola, brojna nalazišta Slavonije i Baranje dokazuju postojanje nekih od najstarijih civilizacija u Europi. Baranja je zapravo veliko arheološko nalazište s lokalitetima Pogan kraj Popovca, tzv. dunavska Troja kraj Batine, Popova zemlja kraj Belog Manastira i dr. U Valpovštini, kraj Belišća pronađeni su dokazi prvih Slavena koji su prešli Dravu i ostali živjeti u ovom dijelu Hrvatske. Jedno od najznačajnih kasnoantičkih nalazišta u Slavoniji su Štrbinci u đakovačkoj regiji. Na području brodskog Posavlja je dvadesetak nalazišta starčevačke kulture. Tu su još nalazišta na području Vinkovaca, Požege, Donjeg Miholjca…

16. MUZEJI – Nisu svi muzeji dosadni. Muzej Slavonije u Osijeku najveći je muzej općeg tipa u Hrvatskoj, broji oko 500 tisuća predmeta u preko 160 muzejskih zbirki s najvećom muzejskom knjižnicom u Hrvatskoj. Osim stalne postave, mogu se posjetiti aktualne izložbe ili sudjelovati u nekoj od radionica. Vučedolski muzej kraj Vukovara sadrži  originalne arheološke nalaze života starog 5 tisuća godina, multimedijalne sadržaje, rekonstrukcije s ambijentalnom glazbom koja pojačava doživljaj. Muzeji Slavonije čuvari su njezine kulture i treba im odati počast.

17. CRKVE, DVORCI I VOJNE UTVRDE – Kad dođete u Slavoniju, najvjerojatnije ćete obići katedralu u Đakovu i konkatedralu u Osijeku. Za one romantičnije preporučam otkrivanje i posjet slavonskim i baranjskim dvorcima. Od vojnih utvrda možete posjetiti Tvrđavu Brod, spomenik nulte kategorije u Slavonskom Brodu ili Tvrđu u Osijeku gdje je vojna utvrda povezana s baroknom urbanom jezgrom.

Photo: Jelena Jela Kasabašić

18. KLASIČNI I TEMATSKI RAZGLEDI GRADOVA – Slike bez tona, ostaju samo to.. Slike bez tona. Lokalni vodič ih stavlja u pokret i udahnjuje im život. Iza svakog spomenika i građevine stoji čovjek i njegova priča koja u konačnici može obogatiti i vas. Tematski programi poput kostimiranog vođenja Sultana Sulejmana Veličanstvenog i turskog Osijeka, kazališno turističke predstave Zaboravljenje tvrđe u Osijeku i living history program u Slavonskom Brodu će vas definitivno vratiti u prošlost i pomoći vam da povijest sagledate nekim drugim očima.

Photo: Putovanja Slavonijom

19. UNESCO – Na UNESCO-ovoj reprezentativnoj listi nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, nalazi se instrumentalni napjev s područja Slavonije, Baranje i Srijema. U bećarcu se obično natpjevava dva ili više pjevača koje prati skupno pjevavnje i sviranje s narodnih glazbala. Stihovi su ispunjeni veseljem i humorom, najčešće prožeti alegorijama i metaforama. Valja spomenuti i medičarski obrt na području sjeverne Hrvatske, koji je također na UNESCO-ovom popisu nematerijalne baštine, odnosno medičarsko-voskarski obrt Blažeković je jedini takav pod zaštitiom UNESCO-a u Osijeku i Slavoniji.

20. MANIFESTACIJE – Manifestacija, sajmova i događanja u Slavoniji i Baranji ima na pretek i sjajan su razlog za dolazak i sudjelovanje u njima. Neki su malo više poznati, neki manje.. Nabrojat ću samo neke: Đakovački vezovi, Miholjačko sijelo, Vinkovačke jeseni, Nacionalno natjecanje tamburaških orkestara, Šokačko sijelo,  Vinski maraton u Baranji, Slama land art festival  i dr.

Photo: Mario Romulić

21. SLAVONSKI FOLKLOR – Ništa bez pjesme, tambure i plesa. Obilježja slavonskog folklora su tradicionalni plesovi, izvorni instrumenti kao što gajde i dude, najpoznatije glazbalo – tamburica i narodna nošnja i pjesma. Slavonija je posebno poznata po svom folkloru i bila bi prava šteta ne doživiti i taj slavonski izričaj.

22. KULTURA U SVAKODNEVNOM ŽIVOTU – Život kakav je nekad bio, život kakav je sada. Život u gradu, život na selu. Za doživljaj života kakav je nekad bio predlažem posjet Etnološkom centru baranjske baštine u Belom Manastiru. Posjetite galerije, izložbe, pogledajte predstavu u Hrvatskom narodnom kazalištu u Osijeku, otkrijte mjesta u kojima su se rodili naši poznati pisci, pjesnici, slikari, skladatelji…

Kreativnost i stvaranje

23. IZRADA KERAMIKE – Praiskonska povezanost sa zemljom, kreiranje posuđa za praktičnu primjenu i kreativno izražavanje kroz oblikovanje i ukrašavanje istih, ukratko – izrada keramike. Za sve željnih istraživanja svoje kreativnosti i stjecanja novih vještina, toplo preoporučujem radionicu izrade keramike Asztalos.

Photo: Daniel Asztalos

24. FOTOGRAFIJA – Bez obzira jeste li iskusni u fotografiranju ili ste se tek počeli baviti njome, ovaj dio Hrvatske obiluje prekrasnim kadrovima koji čekaju samo na vas. Arhitektura, priroda, životnje, pejzaži, pitoreskna sela, prizori iz svakodnevnog lokalnog života pružaju razne mogućnosti fotografiranja.

Photo: Samir Kurtagić

25. RADIONICA KUHANJA – Ukoliko osim uživanja u već spravljenim jelima želite naučiti i skuhati neko od slavonskih tradicionalnih jela, postoji mogućnost i za to. Nakon kuhanja jela u kotliću, na otvorenom, uz društvo i rakijicu, nećete otići samo s novostečenim znanjem i punim stomakom, već i punim srcem. Dobra hrana i druženje, treba li za dobar provod išta više od tog?

Photo: Mario Romulić

26. RUČNI RAD – tkanje, šlinganje, necanje, heklanje, pletenje, vezenje – gdje se ističe zlatovez, tehnike su kojima su se izrađivale nošnje, stoljnaci, ručnici, odjevni predmeti… Sve ove tehnike pružaju mogućnost za stvaranje nečeg lijepog, upoznavanje tradicije, ali i ono najvažnije, očuvanje iste.

Photo: Mario Romulić

Eno Gastro – doći, vidjeti i okusiti

27. KUŠANJE VINA – Slavonija i Baranja imaju izvanredne uvjete za uzgoj grožđa i tradiciju proizvodnje vina staru gotovo dvije tisuće godina. Ne dovodite se u zabludu ograničavajući Slavoniju samo na graševinu. Puno ćete propustiti. Za sve vinoljupce, jedan poduži godišnji bi bio dovoljan za upoznavanje svih vinskih krasota ovog kraja. Za one s manje vremena na raspolaganju, nekoliko ciljanih vinarija će biti sasvim dovoljno za oduševljenje i zaljubljivanje u ovaj kraj. Male, obiteljske vinarije i prezentacija vlastitih vina ponosnih vinara je priča koju ne smijete propustiti, pišem iz vlastitog iskustva.

Photo: Podrumi Kolar

28. KUŠANJE PIVA – Zahvaljujući otvaranju domaćih, malih tzv. craft pivovara skreće se pozornost na priču o pivu. Kako nastaje, koja je razlika između svijetlog i tamnog ? U svakom bi slučaju bila totalna fora naučiti nešto o pivu, ako niste znali složenije ga je proizvesti od vina. Onako za početak čuti priču o proizvodnji, vrstama, a onda proširiti priču o pivu u Slavoniji, ostatku Hrvatske pa povuči paralelu s nekim poznatijim europskim pivima.

29. ENO GASTRO CESTE – Vinske ceste Slavonije i Baranje otvaraju bezbroj prilika za upoznavanje s vinima, ali i tradicijom ovog kraja. Cesta Zlatne niti pruža mogućnost za istraživanje i upoznavanje kulture, tradicije i običaja županjskog kraja. Put voćne kapi je put iločkog kraja na kojem ćete se upoznati s pričom o rakiji. Vidjet ćete voćnjake, radove u njima, berbu, ovisno o dobu godine i proizvodnju rakije u pojedim fazama. Ruta okusa Srijema i Slavonije je projekt u kojem se izlazi iz okvira standardnog jelovnika. Sudionici, hoteli i ugostiteljski objekti su kreirali svoj jelovnik u kojem predstavljaju tradicijska jela.

Photo: Mario Romulić

Odmor i rehabilitacija

30. TOPLICE – Nakon što prođete sve ove točke, možda ćete se poželjeti malo odmoriti ili čak i oporaviti. Toplice Lipik imaju tradiciju dugu 250 godina zasnovanu na metodama temeljenim na ljekovitim mineralnim vodama. U Bizovačkim toplicama, se između brojnih drugih mogućnosti za zabavu i odmor, mogu koristiti usluge hidroterapije koja se izvodi u bazenima s termo mineralnom vodom.

Što bih još mogla napisati, osim možda… Slavonija i Baranja čekaju na vas!

2021-04-29T04:31:00+00:00 January 2nd, 2017|

Leave A Comment