20 razloga zbog kojih volim Slavoniju i Baranju

1. SLAVONSKI DUH – Slavonci zapravo čine Slavoniju. Kroz njih je snažno prožeta tradicija okupljanja i druženja, veselja, šale, pjesme i plesa. Kako u selima, tako i u gradovima. Ovdje se osjećate iskreno dobrodošli, slično onom osjećaju kad se nakon dužeg izbivanja vratite kući. Slavonci su topli, srdačni, gostoljubivi. Jedan od dokaza njihove druželjubivosti su i brojna kulturna i zabavna događanja, koja se organiziraju tijekom cijele godine.

2. SLAVONSKI HUMOR – Zbog svoje nenametljivosti, ovaj aspekt slavonske osobnosti često puta ne dođe do izražaja na prvu. No, vjerujte da vas u njihovom društvu, pored ića i pića, čeka puno smijeha i zabave.

3. DVORCI – Možda niste znali da je Slavonija protkana pravim, pravcatim dvorcima. Dvorac Prandau-Mailath u Donjem Miholjcu je baš kao iz nekog Disneyevog filma, u Našicama se nalazi Pejačevićev dvorac, lovački dvorac austrijskog vojskovođe princa Eugena Savojskog je u Bilju, ostali su dvorci razasuti po cijeloj Slavoniji: Valpovu, Vukovaru, Virovitici, Iloku, Osijeku…

4. PRIČE I LEGENDE – Spomenuti priče, a ne i Ivanu Brlić Mažuranić, gotovo je nemoguće. Većinu života je provela u Slavoniji, odnosno Slavonskom Brodu – gradu iz bajki. U Orahovici možete posjetiti i čuti legendu o Ružica gradu, Baranja će vas zaintrigirati svojim mističnim pričama i legendom o okrutnoj Crvenoj Marti. Odraslima će posebno biti zanimljivo saznati pikanterije susreta carice Marije Terezije i baruna Trenka u Kutjevačkom vinskom podrumu.

5. VINO – Na području Slavonije i Baranje se nalazi 13 vinogorja, o vinskim cestama i vinima bi se dalo puno pisati. Graševina, rizling, pinot, chardonnay, traminac, sauvignon i njihovi domovi poput Baranje, Iloka, Kutjeva, Brodskog Stupnika, Feričanaca, Erduta, Đakova su prilično velik razlog zbog kojeg istočna Hrvatska može biti silno ponosna.

6. ROMANTIČNI GRADOVI – Prva asocijacija na Slavoniju i Baranju je zapravo njezin ruralni život. Pomalo nepravedno jer se ovdje nalazi pregršt ljupkih gradova koji se mogu pohvaliti svojom urbanom kulturom i prekrasnom arhitekturom, parkovima, šetnicama, trgovima, plemićkim zdanjima, vojnim utvrdama, muzejima…

7. POLJA – U nekoliko navrata sam imala priliku čuti da je ravnica dosadna. No, ravnicu treba znati gledati. U njoj bi i najveći ljubitelji adrenalina mogli pronaći onaj svima potreban opuštajući osjećaj mira i odmora. U Slavoniji vrijeme naprosto sporije teče, a život ima lagan, neusiljen ritam.

8. „JESTE LI ZNALI DA…“ – su Vinkovci najstariji grad u Europi? Da je pradjed engleske kraljice Elizabete II bio rođen u Osijeku? Da je Osijek imao prvi tramvaj, tj. osječku konjsku željeznicu, u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe? Znate li da je u Slavonskom Brodu otvoren Muzej tambure, prvi takav u svijetu? Da je ergela lipicanaca u Đakovu osnovana još 1506. godine i da je među najstarijima u Europi? Ima još puno toga zanimljivog što bi mogli saznati.

9. PIVO – Proizvodnja piva ima dugu, al’ ono baš dugu tradiciju, najvjerojatnije je bilo prvo piće koje se konzumiralo odmah iza mlijeka i vode. Ovoj tvrdnji će posvjedočiti vučedolske šalice još iz eneolitika. U Osijeku su nikle prve pivovare u Hrvatskoj i to krajem 17. Stoljeća. Osim veće Osječke pivovare, danas u Slavoniji niču i tzv. craft pivovare, male, domaće pivovare koje pivo kuhaju na stari, tradicionalan način.

10. RAKIJA – Dok se pivo kuha, rakija se – peče! Njezino veličanstvo šljivovica u Slavoniji ima prednost pred svim drugim rakijama. Rakija je u nas na popisu prirodnih lijekova, a popis tegoba koje rješava je poprilično dug. Navodno, čak 85% proizvođača rakije dolazi iz Slavonije pa bi se dalo zaključiti da su Slavonci prilično zdravi ljudi.

11. PITOMA DIVLJINA – Ovdje sve djeluje pitomo, čak i divlje svinje   Jelen, lisica, kuna, fazan, roda, orao… U različitim tipovima šuma, ritova i kopna Kopačkog rita živi čak 54 vrste sisavaca i gotovo 300 vrsta ptica. Guste šume Papuka čuvaju zaštićene i rijetke biljne vrste, a planinski potoci stanište su specifičnim ribljim vrstama, vodozemcima i gmazovima. Rezervat stare slavonske hrastove šume nalazi se u Spačvanskom bazenu, odnosno u istočnom dijelu Slavonije.

12. ZIMSKA ČAROLIJA – Magla, inje, snijeg, gola drveća… Ima nešto mistično i bajkovito u slavonskim zimskim danima, kada magla i snijeg prikrivaju svijet kakvog poznajemo. U naizgled mrtvoj prirodi zapravo tinja život, poput toplih domova kojima žurimo u hladnim danima, čekajući proljeće.

13. PEJZAŽI – Slikoviti vinogradi, polja zlatnog klasja, suncokreti i zelene šume, pitoreskna sela, rode na dimnjacima, teške i ćudljive rijeke sa srebrnim sprudovima… zemljani, pastelni tonovi boja, gotovo da se u sliku može ubaciti i zvuk ptica i kukaca.

14. MOĆNE RIJEKE – Slavonija je okružena velikim rijekama Dunavom, Dravom, Savom i protkana brojnim pritokama. Jeste li znali da se u Vukovarsko-srijemskoj županiji nalazi selo smješteno na obalama Biđa, Bosuta, Bitulje, Berave i Krajc kanala čije obale spaja čak 9 mostova?

15. RUČNI RAD I RUKOTVORINE – Zlatovez, štrikanje, heklanje, izrada narodnih nošnji, lutki od kukuruzovine, predmeta od slame ili pak izrada keramike koja se u Slavoniji radi još od vremena Vučedola, prije 5000 godina pružaju mogućnost da razvijate svoju kreativnost, ali napravite i nešto za upotrebu.

16. TRADICIONALNA SELA – Kuće su ovdje građene od naboja ili cigle, a krovovi od crijepa, slame ili trske. Vanjski zidovi se kreče u bijelo ili raznolike boje. Okućnicu čine dvorište, lijepo uređeni cvjetnjaci vrtovi, bašće, čardaci, štagljevi, bunari, kokošinjci, svinjci, pčelinjaci. U dvorišta se ulazi kroz kapije. Šorovi, sokaci, ćuprije, prekrasni baranjski surduci… Slavonska i baranjska sela još odišu tradicijom i kroz običaje čuvaju prošla vremena.

17. KULEN, ČVARCI, FIŠ, ČOBANAC I ŠARAN U RAŠLJAMA – Apsolutno je nemoguće izostaviti s ovog popisa hranu. Slavonska hrana nije posebna samo po širokom spektru ponude mesa, mesnih proizvoda, slatkovodne ribe, voća, povrća, kolača, zanimljiva zna biti i po načinu pripreme. Kuhanje fiša ili čobanca u kotliću ili spremanje šarana u rašljama je definitivno doživljaj puno veći od pukog kuhanja.

18. BEĆARAC, FOLKLOR I TAMBURA – I prvo, i drugo, i treće je prožeto ritmovima koji pršte životom, kako u tonovima, stihovima, tako i u bojama narodnih nošnji. Upravo ovaj aspekt slavonsko baranjske kulture u cijelosti otkriva strastveni temperament inače mirnih Slavonaca.

19. POVIJEST – Jednom davno, prije puno milijuna godina, Slavonijom se prostiralo Panonsko more… A ne tako davno, prije „samo“ pet tisuća godina, naselila se indoeuropska populacija i započela priču o vučedolskoj kulturi, proizvodnji prve svjetske bronce i nastanku prvog europskog kalendara…

20. NACIONALNA RAZNOLIKOST – MULTIKULTURALNA DESTINACIJA – Raznolikost nacija, kultura, običaja, tradicijske baštine nacionalnih manjina se stapa u cjelinu različitosti na ovom, zapravo malom prostoru. Grad Osijek ima čak 22 nacionalne manjine.

Nadam se da je ovih 20 razloga dovoljno da se i vi zaljubite u ovaj kraj, ukoliko se nekim čudom već niste zaljubili prije.

2017-04-01T17:01:34+00:00 December 28th, 2016|

Leave A Comment