Tvornice zaboravljenog vremena 2017-04-12T19:40:36+00:00

Project Description

TVORNICE ZABORAVLJENOG VREMENA

Industrijska baština Belišća, Osijeka i baranjskih pustara zlatnog doba razvoja industrije

Photo: Samir Kurtagić

Jeste li spremni za pustolovinu?

Kontaktirajte nas

Na ovoj jedinstvenoj jednodnevnoj turi ćete se upoznati sa životom Osijeka, Belišća i Baranje u vrijeme kad je razvoj industrije uzeo najviše maha te ovaj kraj doveo do vrhunca gospodarskog razvoja u periodu od 19. do početka 20. stoljeća. Saznajte kako je nastalo Belišće, što su baranjske pustare, koliko je tvornica  bilo u Osijeku, koje tvorničke zgrade postoje još danas i koje su tvornice opstale  iz tog vremena…

PRIJEDLOG PROGRAMA CJELODNEVNOG IZLETA:

Naš jednodnevni izlet počinje u Belišću gdje ćete sa stručnim vodičem za temu industrijske baštine upoznati grad i  Muzej u kojem se čuva industrijska baština kraja, Pekmez ulicu sa sačuvanim mansardnim kućama iz 1890. godine, kompoziciju Spomen vlaka, čija lokomotiva potječe iz 1913. godine, Zelene ili Željezničarske kuće sagrađene 1907. kao dio Gutmannove kolonije te spadaju u industrijsku kulturu, Gutmannovu palaču iz 1905. i saznati puno zanimljivih priča industrijskog zlatnog doba Belišća.

Nakon obilaska i upoznavanja sa svim navedenim zanimljivostima slijedi kratki odmor i ručak na obližnjem OPG-u.

Poslije ručka slijedi odlazak u Baranju i posjet baranjskim pustarama. Saznat ćete kako su nastale baranjske pustare, čemu su služile i što se s njima događa danas. Nakon posjeta pustarama krećemo put Osijeka.

U Osijeku ćemo se upoznati s poviješću razvoja industrije grada te obići tvornice koje su otvorene krajem 19. i početkom 20. stoljeća. Neke od njih posluju još danas, a neke su nažalost propale početkom ovog stoljeća. Šećerana, Pivovara, Tvornica žigica, Saponia, Osječka tvornica kože … poznate su osječke tvornice čije se zgrade mogu vidjeti i danas. Na kraju ćemo vidjeti zatvorenu tvornicu za obradu kože u čijoj se blizini nalazi i restoran smješten uz rijeku Dravu, savršen za odmor i finu večeru.

*Detalji programa jednodnevnog izleta se utvrđuju po dogovoru , a cijena ovisi o broju sudionika. Za ponudu molimo pošaljite upit

ŠTO JE UKLJUČENO

Stručni vodič, prijevoz, ulaznica u Muzej u Belišću, ručak i večera

Fotografije

Photo: Samir Kurtagić

Photo: TZ Belišće

Photo: TZ Belišće

Pošalji upit

IME I PREZIME *
DATUM POLASKA *
BROJ OSOBA *
EMAIL ADRESA *

NAZIV PROGRAMA *

PORUKA

Photo: Samir Kurtagić