Osječka urbana umjetnost i radionica grafita 2019-01-22T07:36:13+00:00

Project Description

OSJEČKA URBANA UMJETNOST I RADIONICA GRAFITA

Prepusti se vlastitoj kreativnosti na jedan osebujan i novi način

Photo: Samir Kurtagić

Jeste li spremni za pustolovinu?

Kontaktirajte nas

Ukoliko želite izraziti svoju kreativnost na neki novi način ili ste ste zaintrigirani grafitima i željeli bi saznati i naučiti više, u Osijeku imate priliku upoznati subkulturu ulične umjetnosti, njezine stilove, tehniku i terminologiju i značenje određenih izraza kao što su: paste-upovi,  tegovi, murali, koja je razlika između grafita i street arta… Vaši vodiči kroz svijet osječkih grafita bi bili lokalni umjetnici koji zajedno imaju preko 30 godina crtačkog iskustva, Rebus i Goner, članovi Original Skillz Hip-Hop ekipe i legendarnog STW (South Two Writers) Crewa.

Grafiti su umjetnička djela koja se zapravo periodično izmjenjuju na ulicama, tako da vas prilikom svakog novog posjeta gradu mogu dočekati neka nova djela prštavih boja koja sumorne zidove i kuće vraćaju u život.

Prijedlog kreativne ture grafita

Ova subkulturalna avantura započinje s našim osječkim „Writterima“  na lokaciji Trg Ante Starčevića. Nakon kratkog uvoda u kojem ćete imati priliku saznati nešto više o samom Osijeku, kreće se u obilazak Graffiti lokacija u gradu na kojima se mogu vidjeti radovi lokalnih umjetnika: podvožnjak kod Interspara, zid kod Bille i na Jugu I, te na kraju osječki „Hall Of Fame“, „Šećeranski zid“ na Jugu II.  Grafit „OSIJEK NEPOKORENI GRAD“  je zaštićeno kulturno dobro, nastao na dan nakon okupacije Vukovara 18.09.1991. kada je grad Osijek bio izložen teškim oružanim napadima. Napisao ga je pokojni branitelj Predrag Sušac koji i danas šalje snažnu poruku slavonskog ponosa i prkosa.

Nakon kratke šetnje kroz urbanu kulturu grada Osijeka odlazi se do zadnje lokacije i „šećeranskog zida“ najpoznatijeg po grafitima iz ’90. godina prošloga stoljeća kada je Osijek imao najbolju Graffiti scenu na Balkanu. Ovaj zid naprosto pulsira u odnosu na sivilo industrijskih postrojenja osječke šećerane,  koja se uzdižu iza zida. “Šećeranski zid” je mjesto gdje se kreće s praktičnim dijelom ture, gdje možete naučiti kako se rade skice, koje se boje, odnosno sprejevi koriste, koje se tehnike koriste prilikom slikanja grafita, na što obratiti pozornost prilikom oslikavanja zida i što bi se još moglo oslikati na ovaj način.

Sve informacije navedene u prijedlogu ture su općeg karaktera i nisu obvezujuće. Vrijeme i mjesto polaska, kao i dodatne usluge se mogu prilagoditi Vašim željama. Ukoliko želite doživjeti svijet grafita u Osijeku, molim pošaljite upit za detalje i izradu konačne ponude.

USLUGE

Obilazak lokacija na kojima se nalaze poznati osječki grafiti, prijevoz, vodič i radionica izrada grafita s potrebnim materijalom

NAPOMENA
  • Za radionicu izrade grafita je potrebno ponijeti adekvatnu odjeću i obuću za crtanje grafita
  • Djeca mlađa od 14 godina ne mogu sudjelovati na ovoj turi
  • U slučaju kiše i vjetra, radionica slikanja grafita se ne može održati

Detalji

GDJE

Osijek

MJESTO SUSRETA

Trg Ante Starčevića

MJESTO RASTANKA

Šećeranski zid u Divaltovoj ulici

TRAJANJE

4 sata

KADA

po dogovoru

MINIMUM

1 osoba

MAKSIMUM

10 osoba

CIJENA

Cijena ovisi o broju osoba, a formira se po upitu

Fotografije

Pošalji upit

IME I PREZIME *
DATUM POLASKA *
BROJ OSOBA *
EMAIL ADRESA *

NAZIV PROGRAMA *

PORUKA

Photo: Samir Kurtagić