Čarobni svijet slavonske književnosti 2021-04-29T04:31:04+00:00

Project Description

ČAROBNI SVIJET SLAVONSKE KNJIŽEVNOSTI

Upoznajte Slavoniju kroz priče, pisce, pjesnike i poeziju

Photo: Samir Kurtagić

Jeste li spremni za pustolovinu?

Kontaktirajte nas

Slavonija je iznjedrila brojne pisce i pjesnike, bila inspiracija drugima majstorima pisane riječi te bi i vama mogla biti odlična motivacija za posjet kako bi saznali zašto, ali i kako je izgledao kraj u kojem su stvarali autori riječi koje volite.

Roman „Vitez slavonske ravni“ MARIJE JURIĆ ZAGORKE bio je jedini roman čija se radnja nije odvijala u Zagrebu. Izlazio je u osječkom Hrvatskom listu te se objavljivao u nastavcima od 1937. godine. Iako se radnja odvija sredinom 18. stoljeća, možda će zvučati nejverojatno, ali i danas se mogu obići lokacije koje se spominju u romanu poput dvorca Pejačević. Svijet Krasanke, Dragomira, Magde, Zorislava, pandura Ficulina i Varnice bio je smješten u vrijeme kada se Osijek sastojao od Donje varoši, Gornje varoši i Tvrđave. Radi potpunog doživljaja, moguće je iznajmiti fijaker pa se upustiti njime u romantičnu dvosatnu vožnju kroz grad.

DOBRIŠA CESARIĆ, jedan od naših najvećih pjesnika, rođen je u Požegi. Od svoje treće do četrnaeste godine je živio s obitelji u Osijeku, u Strossmayerovoj ulici, blizu Rokove crkve. U osnovnoj školi je imao problema s krasopisom, a u gimnaziji s vladanjem. Možda bi voljeli vidjeti ulicu u kojoj je živio kao dječak ili škole koje je pohađao prije nego što je odselio s obitelji u Zagreb.

IVANA BRLIĆ MAŽURANIĆ, naša najznačajnija spisateljica za djecu, većinu svog života je provela u Slavonskom Brodu gdje je i napisala svoje najpoznatije dječje knjige ,,Čudnovate zgode šegrta  Hlapića“ i “Priče is davnine”. Danas se u Slavonskom Brodu može vidjeti  spomenik podignut Ivani Brlić-Mažuranić, kuća Brlićevih u kojoj je živjela, kao i skulpture likova iz njezinih bajki.

USLUGE

Izrada ponude na bazi jednodnevnog izleta ili višednevnog programa

NAPOMENA

Navedeni podaci su informativnog karaktera. Za ponudu molim pošaljite upit.

INFORMACIJE O REZERVACIJI

Po dolasku molimo predočiti voucher u papirnatom ili elektroničkom obliku, ovisno o naputku kojeg ste dobili prilikom potvrde rezervacije

Detalji

GDJE

Osijek, Slavonski Brod, Vinkovci

MJESTO SUSRETA

Po dogovoru

TRAJANJE

Poludnevno, jednodnevno ili višednevno

KADA

po dogovoru

CIJENA

Na upit

Fotografije

Photo: Hrvatski Sokol

Photo: Samir Kurtagić

Photo: Samir Kurtagić

Pošalji upit

IME I PREZIME *
DATUM POLASKA *
BROJ OSOBA *
EMAIL ADRESA *

NAZIV PROGRAMA *

PORUKA

Photo: Samir Kurtagić