Biciklom kroz djetinjstvo Petra Preradovića 2017-04-12T21:14:21+00:00

Project Description

BICIKLOM KROZ DJETINJSTVO GENERALA – PJESNIKA PETRA PRERADOVIĆA

Vozeći se biciklom upoznajte njegov rodni kraj i mjesta u kojima je proveo djetinjstvo

Photo: Mario Koren

Jeste li spremni za pustolovinu?

Kontaktirajte nas

“Stalna na tom svijetu samo mijena jest!”

Petar Preradović rođen je u mjestu Grabrovnica kraj Pitomače 19. ožujka 1818. Budući veliki hrvatski pjesnik školovanje je započeo u Grubišnom Polju, a potom je školovanje nastavio u Đurđevcu. Dvije godine nakon očeve smrti, kao dječak od 12 godina odlazi na Vojnu akademiju u  Wiener-Neustadt, odnosno Bečko Novo Mjesto. Osam godina poslije, po završetku školovanja, a prije odlaska u vojnu službu, dobija dopust te se vraća u domovinu kako bi posjetio majku i sestru u Pitomači.

Tijekom svog 54 – godišnjeg života, Petar Preradović puno je putovao, uspješno izgradio vojnu karijeru te postao poznati hrvatski pjesnik zahvaljujući svojim domoljubnim i ljubavnim pjesmama.

“Tebi opet duša diše,
Tebi srce opet bije,
Domovino, majko srjeće!
K tebi opet sin se kreće,
Od radosti suze lije.“

Upoznavanje s Preradovićevim rodnim krajem započinjemo okupljanjem u 9:00 u restoranu „Zlatni Klas Otrovanec“ u Pitomači gdje nas čeka dobrodošlica i lagana zakuska. U 10:00 krećemo prema rodnom selu Petra Preradovića Grabrovnici gdje ćemo posjetiti njegovu rodnu kuću. Nakon Grabrovnice krećemo put Đurđevca vozeći se kroz podravska sela Kozarevac, Suha i Sirova Katalena, Budrovac, Čepelovac i prekrasnim obroncima Bilogore uz posjet obiteljskoj vinariji Šipek u Veselom Bregu. U Đurđevcu ćemo obići školu koju je Petar pohađao, posjetiti muzej i prošetati starim gradom. Nakon ručka i zasluženog odmora iz Đurđevca krećemo nazad u Pitomaču. Tijekom vožnje nazad vozimo pokraj Đurđevačkih peski,  jezera Batinske po prelijepom šumskom putu do Podravskih Sesveta i mosta kod Križnice. Po dolasku u Pitomaču, posjetit ćemo zvjezdarnicu u kojoj se nalazi originalni teleskop koji je Petar Preradović donio mještanima Pitomače prilikom svojega posjeta majci 1838. godine. Na kraju ovog prekrasnog dana, punog novih spoznaja, nagradit ćemo se ukusnom večerom na mjestu gdje smo se i okupili, u restoranu „Zlatni Klas Otrovanec“.

Tura je kreirana u suradnji s biciklističkim portalom Nippy Adventures iz Virovitice.

ŠTO JE UKLJUČENO

Biciklistički vodič, doručak, ručak, večera, posjet muzejima u Grabrovnici i Đurđevcu, zvjezdarnici i kušanje vina

ŠTO NIJE UKLJUČENO

Najam bickla i biciklistička oprema

NAPOMENA

Molimo ponesite udobnu odjeću za bicikliranje, biciklističku kacigu te bocu s vodom

INFORMACIJE O REZERVACIJI

Po dolasku molimo predočiti voucher u papirnatom ili elektroničkom obliku, ovisno o naputku kojeg ste dobili prilikom potvrde rezervacije

Detalji

GDJE

Pitomača

MJESTO SUSRETA I RAZILASKA

Restoran “Zlatni Klas Otrovanec”

TRAJANJE

cca 8 sati

KADA

9:00 h

MINIMUM

2 osobe

MAKSIMUM

8 osoba

*cijena ovisi o broju osoba, molimo pošaljite upit

Fotografije

Photo: Mario Koren

Pošalji upit

IME I PREZIME *
DATUM POLASKA *
BROJ OSOBA *
EMAIL ADRESA *

NAZIV PROGRAMA *

PORUKA